En lloc segur



En aquests temps dolents per a la novel·la, En lloc segur crida a la llarga vida de la narrativa americana. Ho tracta tot -amor, família, mort- a través d'un tema: l'amistat. Entesa, però, no com la parella de contraris que colma la història literària (Quixot i Sanç, Bouvard i Pecuchet...), sinó a través de la relació que enceten dos matrimonis cultes -en Larry i la Sally Morgan i en Sid i la Charity Lang- a la manera sincera i moderna que ho feien els grecs: la de l'amor sense complicacions. Però l'ajut desinteressat i la felicitat compartida comencen a anar en retrocés fins que l'amistat de tots quatre es refreda.

Passats trenta anys tornen a reunir-se per donar-li un últim adéu a la Charity, que és a punt de morir. Mentre l'amiticia de les dues famílies s'arreplega, ara amb el pes de la guerra, els fracassos i les malalties, en Larry anirà rememorant les esperances i les converses del passat.

En lloc segur és una novel·la excel·lent que parla de la joventut des de la vellesa amb una prosa robusta i suggerent, sense estralls, com la brisa que colpia la cara als protagonistes a la casa d'estiu dels Lang.


(Ressenya publicada a Butxaca)

No hay comentarios: